Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος
Εξωτερικά η Vespa Elettrica δεν διαφέρει από μια βενζινοκίνητη Vespa, πέρα από μία λεπτομέρεια: δεν θα βρεις εξάτμιση, όσο και να ψάξεις. Η πρώτη εργοστασιακή ηλεκτρική Vespa στην μακρόχρονη ιστορία της ιταλικής φίρμας είναι ένα σημαντικότατο όχημα που ξεκινά ένα νέο, γενναίο κεφάλαιο για το πιο αναγνωρίσιμο scooter του κόσμου.
Ο κινητήρας σχεδιαστικά θυμίζει βενζινοκίνητο, ενώ πολύ σωστά το «κοστούμι» της Elettrica είναι μεταλλικό και όχι πλαστικό. Το ταμπούρο πίσω το παραβλέπουμε, καθώς οπτικά ταιριάζει με την κλασική Vespa.
Δυστυχώς η Vespa θέλησε οι βάσεις για τους διακόπτες στα γκριπ να μοιάζουν μεταλλικές, όμως μια κοντινή ματιά και ένα χτύπημα με το χέρι αποκαλύπτει πως είναι απλώς πλαστικοί με μεταλλική βαφή -σχεδιαστικό φάουλ που δεν έπρεπε να συμβαίνει σε ένα τόσο σημαντικό όχημα. Ευτυχώς αυτή είναι η μοναδική λεπτομέρεια-παραφωνία σε ένα κατά τα άλλα κορυφαίο σύνολο όσον αφορά σε design και ποιότητα κατασκευής.
Υπέροχα είναι τα… πατάκια που βάζει τα πόδια του ο αναβάτης, σαφής αναφορά στις vintage Vespa του παρελθόντος. Αντίστοιχα όμορφη είναι η λιτή μεταλλική χειρολαβή στο πίσω μέρος, το χρωμιομένο στεφάνι του προβολέα, οι κλασικού στιλ καθρέπτες, και οι μονόμπρατσες αναρτήσεις μπροστά και πίσω, που αφήνουν να φανούν σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια οι πανέμορφες ζάντες, ενώ οι βίδες είναι «torx» και οι βαλβίδες αέρα στα ελαστικά έχουν κλίση για εύκολο γέμισμα. Το logo «Elettrica» αναγράφεται ΜΟΝΟ ΜΙΑ φορά, ανάγλυφο στο δεξί πίσω καπάκι. Από την άλλη πλευρά υπάρχει το ανάγλυφο λογότυπο «Vespa».
Ο κινητήρας
Ο ηλεκτροκινητήρα της Vespa Elettrica παράγει 3,5 kW (4,7 ίπποι) με μέγιστη ισχύ 4 kW (5,4 ίπποι). Η ονομαστική ροπή μπορεί να δηλώνεται στα 20,4 Kgm αλλά μην περιμένετε να σκάβει την άσφαλτο. Κάτι χάνουμε εδώ στο νούμερο, εσείς κρατήστε στο μυαλό σας πως η ροπή είναι άμεση και συγκρίσιμη ή και ελαφρώς μεγαλύτερη από ενός βενζινοκίνητου πενηνταριού.
Η Vespa Elettrica προσφέρει αυτονομία που φτάνει έως τα 100 χλμ., χάρη στη σύγχρονη μπαταρία ιόντων λιθίου και το αποδοτικό Σύστημα Ανάκτησης Ενέργειας - KERS (Kinetic Energy Recovery System), το οποίο φορτίζει τη μπαταρία κατά τις επιβραδύνσεις. Η διαδικασία φόρτισης είναι εξαιρετικά απλή: η μπαταρία ιόντων λιθίου λειτουργεί όπως η μπαταρία των σύγχρονων smartphones και δεν απαιτεί ειδικές προφυλάξεις. Για να τη φορτίσετε, απλά βγάζετε το καλώδιο από το σημείο της σέλας που παραδοσιακά υπήρχε η τάπα του ρεζερβουάρ καυσίμου και το συνδέετε σε μια τυπική οικιακή πρίζα. Ο επίσημα ανακοινώσιμος χρόνος που απαιτείται για μια πλήρη φόρτιση είναι 4 ώρες (με τάση 220 V).
To Ride by Wire ηλεκτρονικό γκάζι ελέγχει την απόδοση της ισχύος του ηλεκτροκινητήρα της Vespa Elettrica: πατώντας το κουμπί RIDING MODE που βρίσκεται στο δεξί χειριστήριο, ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει μεταξύ ECO και Power, αλλά και του Reverse mode (όπισθεν) για διευκόλυνση του χειρισμού στους ελιγμούς. Το ECO mode εξοικονομεί ενέργεια και αυξάνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Η ταχύτητα περιορίζεται στα 30 χλμ./ώρα (35 είδαμε σε πραγματικές συνθήκες) και η επιτάχυνση γίνεται πιο σταδιακή (κάτι που δεν αισθανθήκαμε). Το Power είναι το βασικό riding mode και εκμεταλλεύεται την πλήρη ισχύ του ηλεκτροκινητήρα.
Νέα ήθη, νέα πρωτόκολλα
Βάζουμε το κλειδί στον διακόπτη… ε, για ένα λεπτό. Δεν έχει η ηλεκτρική Vespa smart-key; Αιδώς Ιταλοί! Τι να κάνουμε όμως, δεν έχει. Βάζουμε λοιπόν το παραδοσιακό κλειδί, παραδοσιακά μέσα στον παραδοσιακό διακόπτη, γυρίζουμε μία, ξεκλειδώνει το τιμόνι. Γυρίζουμε και δεύτερη, τίποτα. Τίποτα; Τίποτα. Βλέπετε λόγω κινέζικης νομοθεσίας, η Elettrica έχει μία θέση στον διακόπτη ανάμεσα στο κλείδωμα του τιμονιού και στην επαφή των ηλεκτρικών που δεν συμβαίνει τίποτα. Μπορείς έτσι να ξεκλειδώσεις το τιμόνι και να σπρώξεις τη Vespa σβηστή, δίχως να φοβάσαι μήπως κατά λάθος γυρίσεις το γκριπ του γκαζιού και η Elettrica εκτοξευθεί μόνη της μπροστά.Γυρίζουμε λοιπόν μία ακόμη φορά τον διακόπτη προς τα αριστερά, τα όργανα ζωντανεύουν, παίζει ένα μικρό animation καλωσορίσματος, και ξεκινάει να αναβοσβήνει η ένδειξη Power. Τώρα αν πατήσεις στιγμιαία το κουμπί MAP (χάρτης) που βρίσκεται στον δεξιό διακόπτη, αλλάζει το MODE κίνησης της Vespa. Εδώ μπορείς να επιλέξεις (πιέζοντας παρατεταμένα το κουμπί MODE) μεταξύ ECO, POWER & REVERSE. Στο ECO η τελική ταχύτητα της Elettrica περιορίζεται στα 35 χλμ/ώρα, αυξάνοντας την μέση αυτονομία στα 100 χιλιόμετρα, ενώ στο POWER η τελική ταχύτητα ανεβαίνει στα… 50 χλμ/ώρα (μην ξεχνάμε πως πρόκειται για όχημα που οδηγείται με δίπλωμα ΑΜ για 50κ.εκ.), και η μέση αυτονομία πέφτει στα 80 χιλιόμετρα. Το REVERSE είναι η όπισθεν. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αναβάτης μπορεί να αλλάξει μεταξύ ECO και POWER ακόμα και εν κινήσει, έχοντας κλειστό το γκάζι. Το κάναμε και δουλεύει, όμως καλό είναι να μην έχετε άλλα οχήματα πίσω σας όταν το κάνετε, γιατί η διαδικασία αλλαγής MODE παίρνει 4-5 δευτερόλεπτα, όπου θα έχετε κλειστό το γκάζι και θα επιβραδύνετε. Αναρωτιόμουν αν μπαίνει REVERSE την ώρα που κινείστε προς τα μπροστά, αλλά… δεν προσπάθησα να το κάνω. Πιστεύω πως ίσως δεν εμφανίζεται καν το REVERSE όταν κινείσαι, αλλά δεν το επιβεβαίωσα.
Παραμένοντας στον δεξιό διακόπτη, πέρα από το κουμπί MAP έχουμε και Kill Switch, που δεν επιτρέπει στην Vespa να ξεκινήσει, κουμπί που δεν χρησιμοποίησα ποτέ, έχουμε και το κουμπί MODE, που αλλάζει ενδείξεις στα όργανα και ανοίγει και το μενού παραμετροποίησης (Setting) της Elettrica.
Όταν με το κουμπί MODE βρεθούμε στην ένδειξη Setting, πιέζουμε παρατεταμένα το κουμπί προς τα δεξιά και μπαίνουμε μέσα στο μενού των ρυθμίσεων.
Στο μενού με τις ρυθμίσεις (Setting) έχουμε τις επιλογές Language, Configuration, Buzzer, Backlight και Braking. Στη γλώσσα αλλάζουμε… γλώσσα (προτιμήσαμε αγγλικά, ενώ για την ώρα δεν υπάρχουν ελληνικά). Στο Configuration αλλάζει τις ενδείξεις του ρολογιού, units, όπου επιλέγουμε μετρικό ή αυτοκρατορικό σύστημα -χιλιόμετρα ή μίλια- και pairing configuration. Επιλέγοντας pairing configuration, κάνεις τη Vespa ορατή στο Bluetooth του smartphone σου, επιτρέποντας τη σύνδεση των δύο. Το Buzzer είναι για να παράγει έναν εκνευριστικά διακοπτόμενο ήχο όταν κινείται η Vespa, για λόγους ασφαλείας. Το Backlight η ένταση φωτισμού της οθόνης σε 4 επίπεδα (το 4 είναι το πιο φωτεινό, και αυτό που επιλέξαμε), αλλά και το αν θέλουμε ο αισθητήρας να αλλάζει αυτόματα το φόντο από λευκό στο πολύ φως σε μαύρο ανάλογα με το επίπεδο του εξωτερικού φωτός, ή να παραμένει σε λευκό ή μαύρο εσαεί. Και στο Braking επιλέγουμε μεταξύ 2 επιπέδων για την ανάκτηση ενέργειας από το φρένο του κινητήρα. Το 1 επιτρέπει στη Vespa να ρολάρει περισσότερο, ανακτώντας και λιγότερη ενέργεια, ενώ στο 2 το φρένο του κινητήρα γίνεται σαφώς πιο έντονο, ενώ έτσι ανακτάτε περισσότερη ενέργεια. Προσωπικά δεν είδα κάποια διαφορά στις επιταχύνσεις μεταξύ 1 και 2, παρά μόνο στην τελική.
Ας μιλήσουμε και λίγο για το KERS. Το σύστημα ανάκτησης ενέργειας με το φρένο του κινητήρα υποτίθεται πως βοηθάει την μπαταρία να αποφορτίζεται δυσκολότερα, καθώς επιστρέφει ενέργεια σε αυτήν. Στην πράξη ο αναβάτης δεν θα δει ποτέ άμεσα κέρδη, για παράδειγμα να ανεβεί η ένδειξη από το 30% στο 31% ακόμα κι αν κατεβαίνετε από την κορυφή του Υμηττού. Δεν λέμε πως δεν δουλεύει, όμως ο αναβάτης δεν καταλαβαίνει τι έχει κερδίσει, αν δεν συμβουλευτεί την οθόνη του smartphone του, όπου και αναγράφεται το συγκεκριμένο νούμερο. Δυστυχώς στην περίπτωση μας το σύστημα δεν έγραψε τίποτα, καθώς το app δεν δούλευε και τόσο καλά.
Πόσο πολύ φρενάρει το KERS; Ειδικά στο 2 ΠΟΛΥ. Τόσο που ακόμα και στην πιο απότομη κατηφόρα, κάποια στιγμή η Vespa θα σταματήσει να κινείται.
Η TFT οθόνη οργάνων είναι πολύ όμορφη με τις έγχρωμες ενδείξεις της, και είναι ένα σημείο της Elettrica που διαφέρει παρασάγγας από τα κλασικά όργανα των Vintage Vespa. Όμως πρόσφατα είχαμε οδηγήσει και την βενζινοκίνητη Primavera 150, που διαθέτει και αυτή TFT οθόνη, οπότε αυτό το χαρακτηριστικό είναι κοινό πλέον σε όλες τις σύγχρονες Vespa. Μόνη παρατήρηση μας θα τη θέλαμε πιο φωτεινή.
Στην οθόνη δεσπόζει το νούμερο του κοντέρ, ενώ από κάτω του, βρίσκουμε ένα αρκετά μικρό εικονίδιο με την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας. Αυτή φαίνεται τόσο με μπάρες, όσο και με ποσοστό. Πάνω από το κοντέρ βρίσκεται η ένδειξη MODE (POWER, ECO, REVERSE), και το logo «Elettrica». Δίπλα στην ένδειξη του κοντέρ, στα δεξιά, έχουμε την υπολειπόμενη αυτονομία, ενώ πιο κάτω έχουμε μια ποικιλία ενδείξεων (μέση ωριαία, ώρες συνολικού ταξιδιού, μέση κατανάλωση, κ.α.). Σημειώστε πως η ένδειξη της αυτονομίας αλλάζει ανάλογα με το Mode. Έτσι αν έχετε πχ. 32 χλμ ακόμα με το ECO και αλλάξετε σε POWER θα δείτε την υπολειπόμενη αυτονομία να πέφτει στα 26 χιλιόμετρα.
Πάνω αριστερά βρίσκεται η ένδειξη του ρολογιού και πάνω δεξιά η θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Στα αριστερά έχουμε μια σειρά με μπάρες με την ένδειξη DRIVE που σου δείχνουν την άμεση κατανάλωση (πράσινες = μικρή κατανάλωση, πορτοκαλί = μέση, κόκκινες = μεγάλη), και στα δεξιά μια ακόμη σειρά (μπλε) με την ένδειξη POWER, που σου δείχνει τη στιγμιαία δύναμη που δίνεις εσύ με το άνοιγμα του γκαζιού.
Τέλος στο κάτω και αριστερό μέρος της οθόνης έχουμε τρία γκρίζα εικονίδια (σύνδεση με Smartphone, σύνδεση με Bluetooth ακουστικό, και σύνδεση VMP, εικονίδια που γίνονται πράσινα όταν συνδεθεί το αντίστοιχο ασύρματο εξάρτημα.
Η σέλα της Elettrica είναι πάρα πολύ άνετη, και θα βοηθήσει να παραμείνετε άνετοι ακόμα κι αν έχετε σκοπό να… ταξιδέψετε πάνω στη βέσπα -αν έχετε βρει δηλαδή εκ των προτέρων σημεία ανεφοδιασμού για το ταξίδι σας. Μια ακόμη ποιοτική λεπτομέρεια είναι ο τρόπος με τον οποίο κλείνει η σέλα, με… slow motion, για να ακουμπήσει μαλακά κάτω δίχως να κοπανάει. Ο συνεπιβάτης έχει το δικό του μεγάλο μερίδιο σέλας, έχει και χειρολαβές, έχει και «πατάκια».
Τέλος μπορείτε να την ανοίξετε και από το κουμπί που υπάρχει για αυτή τη δουλειά, αλλά και από το τηλεκοντρόλ που έχει το μπρελόκ του κλειδιού της Elettrica. Μεταξύ άλλων στο μπρελόκ θα βρείτε και λειτουργία Bike finder, όπου πατώντας το κουμπί ανάβουν τα φλας για να εντοπίζετε την Elettrica σε κάποιο μεγάλο πάρκινγκ για παράδειγμα.
Η κόρνα είναι δυνατή, ενώ τα φλας δεν κάνουν ήχο (ευτυχώς).
Τα φώτα είναι δυνατά και στις 2 σκάλες, και με σωστή δέσμη. Και σε βλέπουν και τους βλέπεις.
Κάτω από τη σέλα υπάρχει αποθηκευτικός κάδος που χωράει ένα jet κράνος, κάδος που βγαίνει και τον… παίρνετε μαζί σας, αν έτσι θέλετε.
Οι αποθηκευτικοί χώροι της Elettrica συμπληρώνονται από το ιδιαίτερα ρηχό ντουλαπάκι μπροστά (χωράει χαρτιά και ψιλά) και από έναν πτυσσόμενο γάντζο στο μπροστινό μέρος της σέλας.
Κάτω από τον κάδο βρίσκεται η μπαταρία, που όμως δεν βγαίνει εύκολα, ενώ ζυγίζει και 26 κιλά, οπότε είναι και λίγο ασήκωτη ακόμα κι αν έβγαινε. Σημειώστε πως αν αφήσετε την Elettrica για μεγάλο χρονικό διάστημα δίχως να την κινείτε, η μπαταρία θα αποφορτιστεί, όμως η Piaggio έχει προβλέψει ένα σύστημα επανεκκίνησης της μπαταρίας με κουμπί, ώστε να τη βάλετε μπροστά ακόμα και τότε.
Η φόρτιση
Πώς φορτίζει η Elettrica; Όταν ανοίξετε τη σέλα, πίσω από τον κάδο θα βρείτε ένα εξόγκωμα. Το στρίβετε, αυτό ξεβιδώνει και αποκαλύπτει από κάτω ένα στριφογυριστό καλώδιο με μια πρίζα. Τραβάτε το -κοντό- καλώδιο, το συνδέετε σε οποιαδήποτε οικιακή παροχή ρεύματος -με σβηστή τη Vespa- και η Elettrica ξεκινάει να φορτίζει.
Να σημειώσουμε εδώ το εύκολα αντιλαμβανόμενο πρόβλημα, καθώς αν δεν διαθέτεις πρίζα κοντά στο πάρκινγκ, θα πρέπει να κατεβάσεις μπαλαντέζα από τον όροφο που μένεις για να φορτίσεις τη Vespa.
Μόλις ξεκινήσει η φόρτιση, ανάβει αυτόματα η οθόνη των οργάνων, με την ένδειξη CHARGING (φορτίζει), και με ένδειξη της στάθμης της μπαταρίας αλλά και του υπολειπόμενου χρόνου για την πλήρη φόρτιση. Ταυτόχρονα, και καθ’ όλη την διάρκεια της φόρτισης, ανάβει και ένα ιδιαίτερα θορυβώδες βεντιλατέρ που ψύχει την μπαταρία η οποία ζεσταίνεται στον ανεφοδιασμό. Έτσι, στην φόρτιση να γνωρίζετε πως η Vespa θα παράγει δυνατό ήχο, που θα θυμίζει… σεσουάρ.
Αν τώρα θέλετε να αφήσετε την Vespa να φορτίζει στην πυλωτή ή στον δρόμο, βγάζετε το καλώδιο, και κλείνετε τη σέλα -υπάρχει μια μικρή σχισμή στο κάτω μέρος της για να μην «πατικώνει» το καλώδιο.
Σημειώστε πως για να πάρει μπροστά και πάλι η Vespa, θα πρέπει να μαζέψετε το καλώδιο και να… καπακώσετε την οπή από πάνω του με το ειδικό καπάκι, ενώ κατόπιν θα πρέπει να το στρίψετε για να ασφαλίσει. Αν δεν το καπακώσετε / στρίψετε, η Vespa απλά δεν θα εκκινεί.
Πόσην ώρα θα χρειαστείτε για μια πλήρη φόρτιση; Η Vespa λέει 4, όμως εμείς φορτίσαμε την Elettrica από το 1% έως το 100% σε 3 ώρες.
Όταν η μπαταρία αδειάζει, και απομένει γύρω στο 4-5% ανάβει η κλασική ένδειξη της μπαταρίας στα όργανα, όχι όμως για να σας πει πως υπάρχει πρόβλημα στα ηλεκτρικά, αλλά για να σας προειδοποιήσει πως... μένετε.
Στην πόλη με την ηλεκτρική Vespa
Έχουμε ανοίξει τον κεντρικό διακόπτη, έχουμε επιλέξει το POWER, έχει ανάψει η πράσινη ένδειξη READY, ανοίγω το γκάζι και η Vespa ξεκινά σβέλτα, κάνοντας τον κλασικό ήχο που θυμίζει… τρόλεϊ -αυτά ξέρουμε, αυτά εμπιστευόμαστε όσον αφορά στα οχήματα από τα οποία μάθαμε τον ηλεκτρισμό.
Πρώτη παρατήρηση, η σβέλτη εκκίνηση που θα σας βοηθήσει να πεταχτείτε μπροστά στα πρώτα μέρα, καλό για την ασφάλεια σας. Όμως κοντά στα 30-40 χλμ/ώρα αρχίζει να πέφτει η απόδοση για να πιάσει σύντομα την τελική της η Elettrica που είναι τα 50 χλμ/ώρα στο POWER MODE. Ο κόφτης τώρα ναι μεν επεμβαίνει στα 50, όμως στην κατηφόρα μπορείτε να τα ξεπεράσετε, ενώ εμείς εκεί είδαμε ακόμα και… 60.
Δεύτερη παρατήρηση. Τα 50 χλμ/ώρα είναι εξαιρετικά λίγα για δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και θα πρέπει να αναθεωρήσετε όλα σας τα δρομολόγια αν περιλαμβάνουν δρόμους όπως για παράδειγμα η Αττική Οδός (με τίποτα), η Εθνική Οδός (με τίποτα), η Συγγρού (με τίποτα επίσης), η Κηφισίας (οκ αν έχει μποτιλιάρισμα, όχι αν είναι ανοιχτή), η Σπύρου Λούη (έτσι κι έτσι), κλπ.
Φυσικά τα ίδια θα λέγαμε και με οποιοδήποτε βενζινοκίνητο 50άρι scooter / μηχανάκι, καθώς και αυτά και η Elettrica (που λογίζεται ως 50άρι) έχουν τον ίδιο περιορισμό σε τελική ταχύτητα. Αργότερα πιστεύουμε πως θα δούμε τη Vespa να βγάζει και Elettrica με δυνατότερη απόδοση για τις μεγαλύτερες κατηγορίες διπλωμάτων, όμως αυτή τη στιγμή μένουμε στην αντιστοιχία των 50 κ.εκ.
Τρίτη παρατήρηση. Η ζωή με ένα 50άρι / με τη Vespa Elettrica δεν είναι πάντα εύκολη στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι όμως άκρως ενδιαφέρουσα. Και εξηγούμαι. Κατέληξα να διανύω περισσότερα από 250 χιλιόμετρα στην εβδομάδα δοκιμής της Elettrica, και αυτό γιατί έψαχνα να βρω νέα δρομολόγια σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, καταλήγοντας να εξερευνώ, να ανακαλύπτω νέα μέρη, να γνωρίζω καλύτερα την πόλη μου και να ευχαριστιέμαι τη βόλτα!
Ναι, δοκίμασα και την Κηφισίας για μεγαλύτερη ταχύτητα στις διαδρομές μου, όμως σε κάποια σημεία, όταν σε προσπερνάνε ξυστά αυτοκίνητα με 120+, αρχίζεις να σκέφτεσαι πως δεν αξίζει τον κίνδυνο.
Βγάζεις λοιπόν τον χάρτη, ή σκαρώνεις με το μυαλό σου διαδρομές (ναι στα στενάκια, στους μικρούς δρόμους, ναι και στο μποτιλιάρισμα), και ξεκινάς την εξερεύνηση. Προσοχή όχι στους πεζόδρομους, εκεί δεν επιτρέπεται να κινηθείτε, η Vespa δεν λογίζεται ως ηλεκτρικό ποδήλατο.
Φανταστείτε πως για να πάω από το Νέο Ηράκλειο στην Καισαριανή, δοκίμασα τόσο να κινηθώ μέσω μποτιλιαρισμένου κέντρου με άριστα αποτελέσματα (γενικά όταν βλέπεις μποτιλιάρισμα καβάλα στην Elettrica, σκας χαμόγελο μέσα από το κράνος, το τιμόνι κόβει πολύ, η δύναμη είναι αρκετή, όλα άψογα), όσο και από τη μεριά του Υμηττού, καταλήγοντας μάλιστα να σκαρφαλώνω μέχρι τις κεραίες για τη βόλτα!
Τέταρτη παρατήρηση. Η Vespa Elettrica αντιπαθεί τις ανηφόρες. Σημειώστε πως μιλάμε για αναβάτη κατηγορίας φτερού, στα 59 γεμάτα κιλά. Σε μεγάλες ανηφόρες, αλλά και στον Υμηττό που ανέβηκα, η ταχύτητα πέφτει μέχρι και στα 20 χλμ/ώρα, κι έτσι θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικός όσον αφορά στα οχήματα που σας ακολουθούν, κάνοντας στην άκρη για να σας προσπεράσουν.
Κατά την ανάβαση μου στον Υμηττό παρατήρησα πως η ένδειξη της προβλεπόμενης αυτονομίας έπεφτε δραματικά, κάτι που δεν συμβαίνει στην κίνηση στην πόλη, ή όπου οι κλίσεις είναι μέτριες. Στην πόλη συνήθως η προβλεπόμενη αυτονομία είναι αληθινή μέχρι κεραίας, και όταν η Elettrica αναφέρει 80 χιλιόμετρα, τότε τόσα θα διανύσετε. Όμως σε κάθετη ανηφόρα, υπολογίζουμε εκ των προτέρων πως δεν θα έχουμε ούτε 100, ούτε 80 χιλιόμετρα αυτονομίας, αλλά αρκετά λιγότερα καθώς το ανέβασμα ταλαιπωρεί πολύ τη μπαταρία. Επίσης στην ανηφόρα μαθαίνουμε να κάνουμε… υπομονή, γυρίζοντας το γκριπ του γκαζιού μόνο όσο χρειάζεται, ώστε οι μπάρες κατανάλωσης στην οθόνη να είναι πράσινες.
Εμείς οδηγήσαμε την Elettrica μέχρι να αδειάσουμε τη μπαταρία, φτάνοντας μέχρι και το 1%. Περιμέναμε ίσως να μπει αυτόματα το ECO από το POWER, αλλά αυτό δεν συμβαίνει, το MODE παραμένει σε εκείνο που έχεις επιλέξει.
Στον δρόμο, γενικά μιλώντας, η συγκεκριμένη κατηγορία οχήματος (50άρι) απαιτεί αμυντική οδήγηση, και συνεχή εγρήγορση.
Στο μποτιλιάρισμα, αναλόγως το αν είναι αρκετά πυκνό, μπορείς να κινηθείς πολύ γρήγορα, κάνοντας εκπλήξεις σε αρκετούς οδηγούς δικύκλων. Ε καλά, όχι σε πολλούς, αλλά σε κάποιους. Αν ο… αντίπαλος διαθέτει πενηντάρι, η μάχη είναι αμφίρροπη. Αν διαθέτει 125 και είναι άνω των 60, το ίδιο. Αν μιλάμε για 125άρι με νεαρό αναβάτη, αφήστε το καλύτερα. Παρόλα αυτά η Elettrica θα κινηθεί ευέλικτα, δίχως να εμποδίζει -κάτι που δεν συμβαίνει σε ήπιο μποτιλιάρισμα ή σε μεγάλους δρόμους, όπου καταλήγεις πολλές φορές να κινείσαι πίσω από τα αυτοκίνητα, για να μην εμποδίζεις τα δίκυκλα που ελίσσονται γρήγορα ανάμεσα τους.
Κάτι ακόμα που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως ναι μεν θα έχετε μεγαλύτερη αυτονομία αν δεν πηγαίνετε «τέρμα γκάζι» παντού, όμως για παράδειγμα στην Αθήνα, η οδήγηση με την Elettrica είναι 90-95% τέρμα γκάζι, για λόγους ασφαλείας. Δεν μπορείς να πας με 20-30 χλμ/ώρα, τότε η ασφάλεια του αναβάτη πέφτει στα επίπεδα ενός αναβάτη ποδηλάτου.
Και στρίβει, και κρατάει, και φρενάρει
Όσον αφορά στην οδική της συμπεριφορά, η Vespa Elettrica είναι δεμένη σαν σύνολο, με πολύ καλό κράτημα σε όλες τις ταχύτητες. Οι μικροί τροχοί των 12 ιντσών μπροστά και των 11 πίσω κάνουν την Elettrica εξαιρετικά ευέλικτη, αν και ο αναβάτης μαθαίνει να αποφεύγει όσο μπορεί λακκούβες και σαμάρια, για το καλό της μέσης του. Ένα ακόμη στοιχείο που επιβαρύνει τη μέση του αναβάτη στην αθηναϊκή άσφαλτο είναι και οι μικρές διαδρομές των αναρτήσεων.
Ειδική μνεία αξίζει στα πολύ καλά ελαστικά Pirelli Angel Scooter, που παρέχουν πολύ καλή πρόσφυση σε όλα τα τερέν, σε στεγνή ή βρεγμένη άσφαλτο.
Ο κινητήρας έχει αρκετή δύναμη για να βγάλει τη Vespa από τη στροφή, δίνοντας στον αναβάτη τη δυνατότητα να παίξει, και να στρίψει όπως θα έστριβε και με ένα οποιοδήποτε καλοστημένο βενζινοκίνητο scooter.
Παρά την έλλειψη δύναμης του κινητήρας της, η Elettrica διαθέτει ένα είδος Traction Control που κόβει στιγμιαία την παροχή δύναμης όποτε ανιχνεύσει γλίστρημα. Το επιβεβαιώσαμε όταν προσπαθήσαμε να κάνουμε… burnout (Αίσχος! Βέβηλοι!) αλλά και όταν κάναμε αλματάκι από πεζοδρόμιο (Ντροπή! Κάγκουρες!), και όταν η Vespa έχασε την επαφή με την άσφαλτο σε κάποιο μεγάλο σαμάρι. Αποτέλεσμα είναι ο κινητήρας να γονατίζει για ένα δευτερόλεπτο, και κατόπιν η παροχή δύναμης επιστρέφει και πάλι. Η ασφάλεια πάνω από όλα.
Τα φρένα της ηλεκτρικής βέσπας είναι πολύ δυνατά και προοδευτικά, με άριστη πληροφόρηση, ενώ λόγω κατηγορίας (πενηντάρι) δεν διαθέτει ABS, παρά μόνο σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS. Παρόλα αυτά το μπροστινό δύσκολα θα μπλοκάρει.
Προσοχή θέλει στα πεζοδρόμια, καθώς η Elettrica έχει μικρή ελάχιστη απόσταση από το έδαφος, και είναι εύκολο να γδάρετε το κάτω μέρος της ποδιάς.
Μπορεί τώρα η Vespa μας να είναι ελαφριά στα 130 γεμ… τι πήγαμε να γράψουμε… στα 130 κιλά με τη μπαταρία (ανεβαίνει εύκολα στο διπλό σταντ, μονό δεν έχει), παρόλα αυτά όταν πας να την κάνεις όπισθεν εν στάσει, επειδή ίσως το μοτέρ έχει συνεχή εμπλοκή στον τροχό, αυτή δυσκολεύεται να πάει πίσω και κάνει κι έναν θόρυβο που δεν μας αρέσει. Κανένα πρόβλημα. Βάζουμε το Mode στην επιλογή όπισθεν, ανοίγουμε το γκάζι και… κάνουμε όπισθεν. Μπόνους ο ήχος που βγάζει η Vespa στην όπισθεν, ίδιος με τον ήχο των φορτηγών που κάνουν όπισθεν! Με την όπισθεν θυμηθήκαμε και ένα αρκετά παλαιότερο ηλεκτρικό scooter, της Vectrix, που είχε φτάσει και στην Ελλάδα, μέσω της Hellinmoto. Εκείνο είχε ένα πολύ απλούστερο σύστημα για την όπισθεν, όπου ο αναβάτης έστριβε το γκριπ του γκαζιού με ανάποδη φορά και το scooter έκανε όπισθεν. Στη Vespa Elettrica το σύστημα είναι πιο χρονοβόρο (μέχρι να αλλάξεις Mode), αλλά υποπτευόμαστε πως πρόκειται για ένα ακόμη σύστημα ασφαλείας της Ε.Ε. οπότε πάμε πάσο.
Μιας και πιάσαμε τους θορύβους, στις επιλογές των οργάνων έχουμε και την ένδειξη Buzzer. Όταν την επιλέξετε, μπορείτε να επιλέξετε να βγάζει η Vespa σας έναν ήχο σαν τον παραπάνω της όπισθεν, συνεχώς, από κάποια χιλιόμετρα και πάνω, ώστε να ακούγεστε, αυξάνοντας την ασφάλεια σας στον δρόμο. Το θέμα είναι πως ο ήχος αυτός είναι τόσο εκνευριστικός που δεν υπάρχει περίπτωση να τον έχετε ενεργοποιημένο, καθώς μετά από λίγο θέλετε να κατέβετε και να τα σπάσετε όλα με το καταραμένο το «μπιιιπ-μπιιιπ» που σας έχει τριβελίσει το μυαλό! Οπότε θενξ, μπατ νο θενξ, αφήνουμε το buzzer στην ησυχία του.
Και για να τελειώνουμε με τους νέους θορύβους, σημειώστε πως όταν είναι σταματημένη η Elettrica, αν στήσεις αυτί θα ακούσεις έναν ήχο που θυμίζει… νερό που τρέχει, ενώ στο φρενάρισμα ακούγεται ένας ακόμα περίεργος ήχος, από το σύστημα ανάκτησης ενέργειας. Νέα τάξη πραγμάτων, νέα τάξη θορύβων. Που θα πάει, θα τους συνηθίσουμε.
Συνδεδεμένοι μέσω του επίσημου app
Το application που θα κατεβάσετε στο smartphone σας θα βρει εύκολα τη Vespa μέσω Bluetooth, συνδέοντας έτσι Elettrica, διαδίκτυο και smartphone, παρέχοντας σας αρκετές ευκολίες, τηλεφωνικές, δικτυακές αλλά και περί της κατάστασης της Vespa. Σημειώστε πάντως πως για να βλέπετε όλες τις έξτρα πληροφορίες θα πρέπει να προσαρμόσετε με κάποια βάση το κινητό τηλέφωνο σας πάνω στη Vespa, καθώς δεν προβάλλονται όλες οι πληροφορίες στην TFT οθόνη των οργάνων, παρά μόνο ορισμένες -εδώ το σύστημα χάνει από το αντίστοιχο Noodoe της KYMCO.
Το application θα σας ειδοποιήσει μεν για εισερχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις στην οθόνη της Vespa, απαιτεί όμως να έχετε και Bluetooth ακουστικό για να ακούσετε τον καλούντα, αν αποφασίσετε να δεχτείτε την κλήση.
Επιπλέον κρατάει και προβάλλει (στην οθόνη του smartphone) λεπτομέρειες σχετικά με την Elettrica, όπως πχ. τους κύκλους φόρτισης που έχετε συμπληρώσει με τη συγκεκριμένη μπαταρία, πόσα χιλιόμετρα σας απομένουν μέχρι την επόμενη φόρτιση, μέση κατανάλωση (WH/KM), μέση ωριαία ταχύτητα, ενέργεια που δαπανήσατε σε κάθε βόλτα, ενέργεια που ανέκτησε η Vespa με το σύστημα KERS, κ.α.
Η εμπειρία μας με το application δεν ήταν πάντα ρόδινη, καθώς μερικές φορές αυτό έκλεινε μόνο του, ενώ άλλες δεν έδειχνε να καταγράφει τα στοιχεία τα οποία σας αναλύσαμε παραπάνω. Αν μάλιστα δείτε στο Google Store τα στοιχεία της εφαρμογής, (λίγο παραπάνω από 1.000 downloads, μόλις 6 reviews με σκορ 4/5, και μόλις 2 λεπτομερείς κριτικές), καταλαβαίνουμε πως είναι νωρίς ακόμα, και το app θέλει ακόμα δουλειά. Επειδή όμως μιλάμε για λογισμικό, και όχι για hardware, είμαστε σίγουροι πως το app θα βελτιώνεται κατακόρυφα όσο περνάει ο χρόνος, δίχως να χρειάζονται έξοδα από τον αναβάτη.
Αθόρυβη, ηλεκτρική, μοναδική
Η δοκιμή μου με την Elettrica ήταν πραγματική εμπειρία. Μια πρόγευση της νέας ηλεκτρικής τάξης πραγμάτων, ένα κορυφαίο ποιοτικά δίκυκλο, με διαχρονικό design που ξεπερνά τα όρια του θερμικού κινητήρα, μια πραγματική Vespa του μέλλοντος… τώρα!
Κι αν εμείς ως συντάκτες ειδικού τύπου περάσαμε υπέροχα οδηγώντας την ηλεκτρική Vespa στην πόλη της Αθήνας, πρέπει όμως να αγγίξουμε δυο φλέγοντα θέματα που θέτει η Elettrica.
Το πρώτο θέμα είναι οι προδιαγραφές πενηνταριού, που περιορίζουν την τελική ταχύτητα στα 50 χλμ/ώρα, ταχύτητα μικρή για τα σύγχρονα αστικά κέντρα. Αυτό βέβαια αφορά σε όλα τα 50άρια, θερμικά και ηλεκτρικά, και όχι μόνο στη Vespa Elettrica. Αν έχετε δίπλωμα μόνο για 50άρι, τότε το συγκεκριμένο θέμα δεν σας αφορά. Αυτές είναι οι προδιαγραφές επιδόσεων της Ε.Ε. για τα 50άρια, και αυτές θα πάρετε. Αν όμως έχετε μεγαλύτερο δίπλωμα, και αν θέλετε αυξημένη ενεργητική ασφάλεια, δύσκολα θα προτιμήσετε την Elettrica.
Το δεύτερο θέμα είναι η τιμή της Elettrica. Στα 6.390 ευρώ είναι ακριβή. Για να έχετε μέτρο σύγκρισης, η φθηνότερη βενζινοκίνητη Vespa κοστίζει 3.120 ευρώ, και η ακριβότερη 3.500. Απομένουν λοιπόν 3.000 ευρώ ακόμα για να πάρετε την Elettrica. Σίγουρα αυτά ακούγονται και είναι πολλά, όμως για να είμαστε ακριβείς θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τα μηδενικά έξοδα συντήρησης της Elettrica, πέρα από τα ελαστικά και τα τακάκια φρένων. Το χαμηλό κόστος χρήσης πιθανώς να πλησιάζει εκείνο των θερμικών Vespa, όμως αυτό θα συμβεί μετά από πολλές δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, στα τέλη ζωής της μπαταρίας (50-70.000 χλμ, μετά από περίπου 10 χρόνια).
Ναι λοιπόν, εδώ έχουμε ένα ηλεκτρικό πενηντάρι που κοστίζει πολύ. Όμως τι τιμή να δώσεις στην πρώτη ηλεκτρική Vespa της ιστορίας; Πώς να αποτιμήσεις το design, την κορυφαία ποιότητα, την συνδεσιμότητα, την τεχνολογία και την μοναδικότητα; Οι κανόνες αλλάζουν, ο εξηλεκτρισμός των πόλεων έρχεται και στην Ευρώπη, και η Vespa Elettrica μας δίνει μια απολαυστική πρώτη γεύση για το τι σημαίνει να οδηγείς ένα απολαυστικό και πανέμορφο δίκυκλο φιλικό στο περιβάλλον. Σημειώστε πως η Elettrica έρχεται με διετή δωρεάν επέκταση της εργοστασιακής εγγύησης, συνολικά δηλαδή με 4ετή εγγύηση.
Μοναδικό design, σε 6 χρώματα
Το προφίλ που διατρέχει την περίμετρο της ποδιάς, οι γρίλιες της χαρακτηριστικής διακοσμητικής “γραβάτας”, η περίμετρος των τροχών, το περίγραμμα του λογοτύπου "Vespa" και το κορδόνι της σέλας διατίθενται σε 6 χρωματικές επιλογές: Γαλάζιο Azzurro Elettrico (βασικό χρώμα), Πράσινο Verde Boreale, Κίτρινο Giallo Lampo, Χρώμιο Cromo, Μαύρο Nero Profondo και Γκρι Grigio Fumo.
Επιπλέον, σε συνέχεια του πρωσοποποιημένου «total look», το κράνος jet που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη Vespa Elettrica, ταιριάζει απόλυτα με τα φινιρίσματα του οχήματος και διατίθεται στα εργοστασιακά χρώματα. Αυτό το κράνος ξεχωρίζει όχι μόνο για το στυλ, αλλά και για την προηγμένη τεχνολογία του. Διαθέτει ενσωματωμένα ακουστικά Bluetooth για να μπορεί ο αναβάτης να χρησιμοποιεί το smartphone του και να ακούει μουσική μέσω του συστήματος VESPA MIA.
Αξεσουάρ
Όπως ισχύει για κάθε Vespa, η Vespa Elettrica παρέχει στον ιδιοκτήτη τη δυνατότητα προσωπικών επεμβάσεων και δημιουργίας ενός μοναδικού οχήματος που θα είναι προσαρμοσμένο στη δική του αισθητική, με μια ευρεία σειρά από αξεσουάρ. Το ειδικά σχεδιασμένο βαλιτσάκι είναι βαμμένο στο χρώμα του οχήματος, διαθέτει επιχρωμιωμένο λογότυπο Vespa και μπορεί να χωρέσει ένα ανοιγόμενο κράνος. Το βαλιτσάκι μπορεί να συνδυαστεί με πλάτη συνεπιβάτη που έχει κατασκευαστεί από το ίδιο υλικό με τη σέλα. Η επιχρωμιωμένη βάση τοποθέτησης της βαλίτσας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σχάρα. Μια επιπλέον πινελιά κομψότητας παρέχεται από τη σέλα και πλάτη βαλίτσας από γνήσιο ιταλικό δέρμα, που έχει υποστεί ειδική επεξεργασία για τη διατήρηση υψηλού επιπέδου ποιότητας στο πέρασμα του χρόνου.
Η μέγιστη προστασία παρέχεται από έναν ανεμοθώρακα που έχει κατασκευαστεί από υψηλής ποιότητας εξαιρετικά ανθεκτικό μεθακρυλικό υλικό και διαθέτει λογότυπο Vespa. Τα στηρίγματα έχουν το ίδιο φινίρισμα με τα υπόλοιπα διακοσμητικά στοιχεία του οχήματος. Η Vespa Elettrica μπορεί επίσης να εξοπλιστεί και με διαφανές ή φιμέ παρμπρίζ, που προσφέρει προστασία ενάντια στις καιρικές συνθήκες και συμπληρώνει ιδανικά το στυλ του οχήματος.
Οι κλασικές σχάρες χρωμίου μπροστά και πίσω είναι διαθέσιμες και για τη Vespa Elettrica. Οι προφυλακτήρες χρωμίου μπροστά, πίσω και στο φτερό συνδυάζουν τον κομψό σχεδιασμό με την προστασία του οχήματος αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο το στυλ του. Μια χειροποίητη μαύρη δερμάτινη τσάντα που έχει κατασκευαστεί εξολοκλήρου στην Ιταλία, μπορεί να μεταφέρει ένα κράνος jet και τοποθετείται εύκολα στην πίσω σχάρα αποσκευών.
Στη γκάμα αξεσουάρ περιλαμβάνεται επίσης το κράνος jet Tech που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη Vespa Elettrica. Συνδυάζει στυλ και μέγιστη πρακτικότητα, με ενσωματωμένα ακουστικά bluetooth για πλήρη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του συστήματος VESPA MIA. Παράλληλα, υπάρχουν και διαθέσιμα ποιοτικά γυαλιά κράνους e-goggle με φακούς που προέρχονται από τον κόσμο του σκι. Το demi-jet κράνος Vespa VJ Special Edition Vespa Elettrica είναι επίσης διαθέσιμο και προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής του ίδιου φινιρίσματος με το όχημα.
Μια ακόμη καινοτομία είναι το γνήσιο σακίδιο πλάτης με LED μπορντούρα, το οποίο μπορεί να αναδιπλωθεί και να χρησιμοποιηθεί ως εσωτερική τσάντα για το βαλιτσάκι. Διαθέτει ενσωματωμένη αποσπώμενη τσάντα μεταφοράς κράνους αλλά και ειδικό χώρο για laptop και power bank για τη φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών. Το σακίδιο διατίθεται και σε καινοτόμο ανακλαστικό υλικό που ταιριάζει απόλυτα με το βασικό επιχρωμιωμένο γκρι χρώμα της Vespa Elettrica.
Η γκάμα αξεσουάρ της Vespa Elettrica ενισχύεται και από ένα εύχρηστο μαύρο πλαϊνό σταντ, το οποίο είναι κατασκευασμένο από ατσάλι και διευκολύνει τη στάθμευση του οχήματος. Στην γκάμα αξεσουάρ περιλαμβάνονται επίσης, η προστατευτική κουκούλα οχήματος με μεγάλο λογότυπο Vespa και με ανοίγματα στα σημεία που τοποθετούνται αξεσουάρ και το αντιολισθητικό ταπέτο από ανθεκτικό ελαστικό υλικό σε μαύρο χρώμα.
Για τη Vespa Elettrica διατίθενται ηλεκτρονικός συναγερμός, αντικλεπτικό σέλας-τιμονιού καθώς και μια σειρά από ειδικά σχεδιασμένα μηχανικά αντικλεπτικά συστήματα. Οι απαραίτητες προστασίες χεριών και ποδιών είναι πρακτικές και εύκολες στην τοποθέτηση. Είναι κατασκευασμένες από θερμικό υλικό και παρέχουν εξαιρετική προστασία από τα καιρικά φαινόμενα. Η προστασία ποδιών της Vespa Elettrica διαθέτει εσωτερική συνθετική γούνα, ανακλαστικά στοιχεία, ενσωματωμένο αδιάβροχο κάλυμμα σέλας και αντικλεπτικό σύστημα με καλώδιο που ασφαλίζει κάτω από τη σέλα.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
- Κινητήρας: Ηλεκτρικό μοτέρ brushless (χωρίς ψήκτρες) με σύστημα ανάκτησης ενέργειας KERS (Kinetic Energy Recovery System) στην επιβράδυνση
- Ισχύς:Συνεχής 3,5 kW (4,7 Hp) (αιχμής 4 kW - 5,4 Hp)
- Ροπή: 200 Nm (20,4 Kgm) στον τροχό
- Μπαταρία: Ιόντων λιθίου 4,2 kWh 48V 86,4 Ah-13S 27P
- Φορτιστής μπαταρίας ενσωματωμένος στο όχημα
- Τάση μπαταρίας: 48 V
- Χωρητικότητα μπαταρίας: 86 Ah
- Χρόνος φόρτισης: 4 ώρες (με τάση 220 V)
- Πλαίσιο: Ατσάλινο αυτοφερόμενο με συγκολλητές ενισχύσεις
- Ανάρτηση εμπρός: Μονόμπρατσο με ελικοειδές ελατήριο και μονό υδραυλικό αμορτισέρ
- Ανάρτηση πίσω: Mονό υδραυλικό αμορτισέρ
- Τροχός εμπρός: Χυτός κράματος αλουμινίου 3,00x12”
- Τροχός πίσω: Χυτός κράματος αλουμινίου 3,00x11”
- Ελαστικό εμπρός: Χωρίς αεροθάλαμο 110/70-12”
- Ελαστικό πίσω: Χωρίς αεροθάλαμο 120/70-11”
- Φρένο εμπρός: Υδραυλικό, δισκόφρενο ø 200 mm από ανοξείδωτο ατσάλι
- Φρένο πίσω: Μηχανικά ρυθμιζόμενο ταμπούρο ø 140 mm
- Μήκος/πλάτος: 1870/735 mm
- Ύψος σέλας: 790 mm
- Μεταξόνιο: 1350 mm
- Βάρος (με τη μπαταρία): 130 kg
- Εγγύηση: 4 έτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου